Συχνοί πονοκέφαλοι; Μήπως σφίγγεις τα δόντια σου στον ύπνο σου;

  • Ξυπνάς το πρωί "πιασμένος" στην περιοχή των κροτάφων και της κάτω γνάθου;
  • Έχεις πόνους σαν να σε τρυπάνε στο πίσω-κάτω μέρος του κεφαλιού, στο ινίο;
  • Ακούς ήχους από τις αρθρώσεις σου όταν μασάς;
  • Πονάς μασώντας τσίχλα ή ξηρούς καρπούς;
  • Σφίγγεις ή τρίζεις τα δόντια σου τη νύχτα;

Όλα αυτά τα συμπτώματα συνθέτουν αυτό που ορίζεται ως «Σύνδρομο Δυσλειτουργίας της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης». Συμβαίνει πολύ συχνά αλλά το δύσκολο είναι ότι δεν εντοπίζει κάποιος μόνος του εύκολα από που έρχεται αυτός ο πόνος…


Τι μπορεί να προκαλέσει αν δεν το φροντίσουμε εγκαίρως; 

Όταν σφίγγεις τα δόντια σου, τρίβονται και λειαίνονται οι επιφάνειες των δοντιών...
  • τα δόντια μπορεί να φθάσουν σε σημείο να χάσουν το μεγέθους τους, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω δυσλειτουργία.  Όταν λοιπόν δεν έχουν το πλήρες σχήμα τους δεν μπορούν να λειοτριβήσουν, δηλαδή να  αλέσουν σωστά την τροφή. Σε ακραίες περιπτώσεις, το πρόβλημα γίνεται και αισθητικό, τα δόντια γίνονται τόσο μικρά που σχεδόν δεν φαίνονται όταν ο ασθενής χαμογελά.
  • αυτό συνεπάγεται περισσότερος πόνος επειδή προκαλείται μεγαλύτερη μυϊκή επιβάρυνση
  • πόνος, άρα πολλά παυσίπονα, πράγμα που επιβαρύνει τον οργανισμό σου και την υγεία σου.
  • το φαινόμενο του «κλειδώματος» της άρθρωσης, μετά από μια απότομη κίνηση το σαγόνι κλειδώνει, χωρίς να μπορεί να ανοίξουν πλήρως το στόμα. Συχνοί πονοκέφαλοι. Αυτό παρατηρείται σε ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα βρυγμού και συνοδεύεται από αρκετό πόνο και απογοήτευση.
  • O πόνος χειροτερεύει την κατάσταση, στρεσάρεται το νευρικό σύστημα από τον πόνο  και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: «Αγχωνόμαστε-σφίγγουμε τα δόντια μας – πονάμε – αγχωνόμαστε περισσότερο- σφίγγουμε τα δόντια μας περισσότερο» κ.ο.κ.

Ποιά είναι η αιτία; 

Η αιτία συνήθως είναι το άγχος. Παρατήρησε τον εαυτό σου μήπως σφίγγεις τα δόντια σου και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν πιεστείς, θυμώσεις ή κάνεις κάτι απαιτητικό.

Το στρες  όταν το αγνοείς 
γίνεται χρόνιο, γίνεται συνήθεια, μεγεθύνεται, 
«χτυπάει» κι άλλα όργανα του σώματος και 
φορτίζει αρνητικά την ψυχολογία σου.

Στόχος είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος φροντίζοντας τον εαυτό σου ολιστικά, δηλαδή με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και διαφορετικές πλευρές ταυτόχρονα:

Ξέρεις, ίσως όλο αυτό είναι μια ειδοποίηση ότι έχεις ξεπεράσει τα όριά σου και χρειάζεται να κάνεις κάποιες μικρές  αλλαγές στην καθημερινότητά σου.  Να σου δώσεις λίγο χρόνο και χώρο να αναπνεύσεις και να μάθεις να ζεις σε πιο χαμηλούς ρυθμούς που θα σου φέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής!  Το Αξίζεις.

  
Τι  σου προτείνω για την αντιμετώπισή του;

1.   Η λύση της Κλασσικής Οδοντιατρικής είναι ο νάρθηκας.
Μια μικρή, ελαφριά, διάφανη κατασκευή από παχύ ακρυλικό που την φοράς στον ύπνο σου.  Μειώνουμε έτσι τον πόνο και  προλαμβάνουμε την υγεία των δοντιών επειδή  το πάχος του νάρθηκα δεν αφήνει τους μύες να κάνουν την μέγιστη σύσπαση ούτε τα δόντια να αλλοιώσουν την επιφάνειά τους.

2.   Τη λύση για το στρες την δίνει η Ομοιοπαθητική.
Παίρνω το ιστορικό σου και σου προτείνω το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο για να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις γενικώς και ειδικώς στην περιοχή των αρθρώσεών σου. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο, εξάλλου, βοηθάει τον οργανισμό ως σύνολο, ως όλον, και του εξασφαλίζει τη δύναμη να αυτοθεραπευθεί. Μετά την ομοιοπαθητική θεραπεία ο οργανισμός αντιδρά πιο αποτελεσματικά , με καλύτερο έλεγχο στα στρεσσογόνα ερεθίσματα που δέχεται καθημερινά. 

Από την εμπειρία μου, είναι εξαιρετικά βοηθητικός ο συνδυασμός
“νάρθηκας και ομοιοπαθητική”
.  Υπάρχουν πολλοί τρόποι αν θέλεις να ενισχύσεις αυτόν τον συνδυασμό και να σπάσεις τον φαύλο κύκλο του στρες.
Να κινήσεις το σώμα σου, να γυμναστείς,  να μάθεις να διαχειρίζεσαι το στρες ώστε να αποσυμπιέζεις τα συναισθηματικά βάρη και πολλά άλλα.


#dentally_yours
Kατερίνα Μπεργελέ

Σχόλια